2022: L'ANY DE LA SALUT MENTAL

La importància de parlar en públic de la nostra salut mental de normalitzar els trastorns psicològics en converses (públiques i privades) pot fer molt pel nostre benestar emocional. La salut mental inclou el benestar emocional, psicològic i social duna persona. També determina com un ésser humà maneja l'estrès, es relaciona amb altres i pren decisions.

Són molts els que han batejat el 2022 com l'any de la salut mental després que en els darrers mesos hagin estat moltes les celebrities que han expressat que pateixen depressió, ansietat, TOC, trastorn bipolar... o que visiten al psicòleg per fer front a la malaltia. Encapçalats per la gimnasta Simone Biles, esportistes, actors o cantants, entre d'altres, han compartit les seves experiències posant de manifest que aquest problema afecta més persones de les que creiem i que no l'hem d'amagar o evitar, sinó treballar-ho amb ajuda de professionals.

Parlar en públic i normalitzar a les nostres converses els problemes de salut mentals també un pas de gegant per cuidar aquest aspecte de les nostres vides. És just i necessari fer-ho perquè la vida són etapes i els mals moments també en formen part.

Parlar per trencar l'estigma

Que cada vegada hi hagi més personatges públics que parlen de salut mental està ajudant i molt a què afrontem aquests problemes i indica que, d'alguna manera, normalitzar aquests trastorns també a les nostres converses diàries és una altra forma de trencar el tabú que durant tant de temps s'ha associat amb la salut mental.

Parlar en públic de les dificultats personals per les quals han passat persones famoses i personatges públics fa visible una cosa que ens concerneix a tots, la nostra salut va més enllà de la malaltia física. La salut comprèn també el benestar psicològic i social. Quan escoltem les històries d'altres persones que parlen obertament d'aspectes que generalment deixem per a l'esfera més privada, com ara els trastorns mentals o el malestar psicològic, qüestionem les idees i els estigmes sobre què creiem que és la malaltia mental. Com més parlem d'un tema que hem apartat o tingut com a 'tabú' durant molt de temps, més ho normalitzem, empatitzem amb els altres i, per tant, podrem parlar del que ens passa a nosaltres de manera més oberta i natural.

Parlar de salut mental com parlem d'altres aspectes de la nostra salut

Es interessant parlar de la salut mental com parlaríem d'altres problemes de salut no vinculats a l'àmbit psicològic, es d’especial importància, és naturalitzar poder compartir si tinc un diagnòstic de depressió o estic tenint problemes d'ansietat, després acudir al professional/especialista, igual que ho fem en altres àmbits de la salut. Les emocions agradables i desagradables formen part de la vida. Des d'una edat primerenca hem d'aprendre a identificar-les, expressar-les i tractar de gestionar-les de manera saludable per a mi i per als altres. Compartir els nostres sentiments i emocions ens ajudarà a gestionar-los i regular-los millor.

Escoltar també ajuda

És l'altra cara de la moneda: escoltar per saber que no estem sols i per no culpabilitzar-nos de patir un malestar psicològic, sigui del tipus que sigui. És clar que ens ajuda a sentir parlar de salut i benestar psicològic. Hi ha dos aspectes importants a l'hora de compartir una història personal de malestar psicològic: vulnerabilitat i humanitat compartida.

Parlar de dificultats personals en salut mental és obrir un aspecte que ens fa vulnerables al judici dels altres, però també mostra una cosa que ens uneix als altres: la humanitat compartida.Tots en algun moment de la nostra vida podem sentir símptomes d'ansietat o depressió, o patir trastorns de salut mental perquè el malestar humà és comú a tots nosaltres, si jo he escoltat a altres persones que han compartit el seu malestar de manera sincera i honesta i que a més han pogut continuar amb les seves vides, d'alguna manera sé que 'jo també puc' i que no sóc únic.

La importància de demanar ajuda

Que cada vegada es parli més de salut mental –ja sigui en converses públiques o privades– també fomenta que es demani més ajuda. Una barrera a l'hora de parlar de salut mental i fins i tot de demanar ajuda és pensar que el que em passa (el que penso, sento o faig) em passa només a mi, que no és 'normal' i, per tant, m’avergonyeix parlar-ne fins i tot a l'hora de consultar amb un professional de la psicologia.

Per això, tot allò que sigui visibilitzar i normalitzar la salut mental és un pas en una bona direcció: la de normalitzar i visibilitzar l'ajuda psicològica. Per descomptat, la salut mental ens afecta a tots directament o indirectament en algun moment de la nostra vida. Com en tot, com més informació tinguem i com més persones coneguem que han passat per una cosa semblant, més fàcil ens serà demanar ajuda i vèncer les nostres pors a no ser compresos o jutjats.

Tots tenim la responsabilitat d'apropar a la societat, o al nostre entorn més proper, amb respecte i normalitat, el que es tingui necessitat de rebre assistència i tractament en relació a la nostra salut mental. Demanar ajuda i recórrer a professionals com a psicòlegs i psiquiatres és un gran pas del qual sentir-se orgullós. No cal interpretar-ho des de la culpa o la vergonya, i en cap cas jutjar-ho amb aquesta càrrega negativa ja que la nostra salut mental forma part de la nostra autocura i de nosaltres mateixos.

La salut mental es cuida des que ens aixequem

De la mateixa manera que ens dutxem o fem exercici, parar atenció al nostre benestar psicològic des que ens aixequem és essencial per cuidar la nostra salut mental. Tenim la responsabilitat de cuidar la nostra salut mental en allò quotidià, per així poder tenir més capacitat per enfrontar-nos i desenvolupar-nos davant dels estressors i malestar de la vida diària. Enriquir el que és quotidià prenent contacte i connectant amb les coses senzilles del dia a dia són algunes estratègies que podem cultivar. Aixeca't deu minuts abans per no anar a tot arreu corrent, gaudeix de cada cosa que facis conscientment...

Prevenció i desenvolupament personal

Tenir cura de la nostra salut mental no és només afrontar trastorns o malestars sinó també promoure el nostre benestar i desenvolupament personal com una tècnica preventiva. Hi ha moltes maneres de prevenir, cuidar i promoure la nostra salut mental. A més, la majoria dels factors protectors de salut mental i benestar psicològic són els mateixos que fomenten la salut física: tenir una bona xarxa de suport social (relacions de qualitat on podem sentir intimitat i confiança per parlar del que ens preocupa), practicar exercici i moviment físic (les endorfines i altres substàncies químiques com els endocanabinoides ens ajuden a sentir-nos bé amb nosaltres mateixes), tenir moments de relaxació al llarg de la setmana (regula el nostre sistema nerviós), cuidar la nostra rutina de son, menjar aliments saludables i variats, i tenir activitats que fomentin la nostra curiositat i desenvolupin el nostre potencial (cultivar els nostres estats de flow). En definitiva, hem de cuidar de la nostra salut psicològica en el nostre dia a dia, des del moment que sortim del llit i comencem el nostre dia. Podem cuidar-nos amb les nostres activitats preferides (ioga, meditació mindfulness, contacte amb la natura, desenvolupament artístic, ball, lectura, etc.) donant prioritat a la nostra autocura.

I és que no cal que els problemes arribin per cuidar el nostre benestar psicològic. Els professionals de la psicologia no només treballen amb malestar o trastorns mentals, una gran part de la nostra tasca també és preventiva i de desenvolupament personal. Hi ha persones que hi acudeixen per conèixer-se millor, és a dir, per identificar les seves fortaleses personals i els seus valors, o per regular les seves emocions, i guiar les seves vides personals i professionals en la mateixa direcció. Sentir-se bé i voler canviar una mica de la nostra vida també és humà. I treballar-ho per aconseguir-ho és un GRAN PAS!

Previous
Previous

INDOOR CYCLING

Next
Next

SALUT MENTAL & FEINA